فاروج یکی از شهرهای استان خراسان شمالی است که در شرق این استان قرار گرفته و مرکز شهرستان فاروج محسوب میشود. این شهر به "شهر آجیلی" معروف است و میزان قابلتوجهی آجیل و خشکبار در آن تولید میشود. بیشتر این محصولات توسط مسافران مشهد خریداری شده و بازار پررونقی دارد.
این شهر در گذشته "فرجآباد" نامیده میشد. گفته میشود فاروج را شخصی به نام فرجالله بنا نهاده است. بر اساس روایات محلی، حدود ۱۲۰۰ سال پیش در زمان هارونالرشید، زمانی که برمکیان هنوز مورد غضب خلیفه قرار نگرفته بودند، فرجالله، سردار نامی برمکیان، مأمور آباد کردن منطقه جنگلی و خوش آبوهوای فاروج شد. این منطقه در ابتدا به نام فرجالله شناخته شد و با گذر زمان به فرجآباد، فارِج و در نهایت به فاروج تغییر نام یافت.
فاروج در حد فاصل دو شهر قوچان (در استان خراسان رضوی) در شرق و شیروان (دومین شهر بزرگ استان خراسان شمالی) در غرب قرار دارد. روستای استاد در جنوب این شهر قدمتی طولانی دارد و در کتاب "احسنالتقاسیم" آمده که مرکز حکومت پارت در این منطقه بوده است. در دوران تیموری نیز مسجدی همزمان با مسجد گوهرشاد در فاروج ساخته شد که هنوز پابرجاست.
روستای خسرویه در این شهرستان نیز از نظر تاریخی اهمیت دارد و سنگقبرهایی با تاریخ ۷۴۷ ه.ق در آن یافت شده که با خطی زیبا و نقوش اسلیمی تزئین شدهاند. زبان اصلی مردم فاروج فارسی و ترکی خراسانی است و برخی به زبان کردی کرمانجی نیز سخن میگویند. ترکهای فاروج از طایفه قوم مهنی هستند که توسط شجاعالدوله (حاکم قوچان) در این منطقه مستقر شدند. کردهای فاروج نیز از ایل زعفرانلو هستند و یازده ایل کرمانج در مناطق ییلاقی و کوههای اطراف مانند کوههای شاجهان، کیسمار، سیاهدشت و کوه فاطمه ساکناند.